• Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Вход
  Вход форма за вход

Arctic Van Test 2015: Битката на непобедимите

Публикувано от на в категория Новини
Arctic Van Test 2015: Битката на непобедимите

Групажни превози и международен транспорт са основните насоки в предлаганите услуги от Филанел Логистик. С тази цел Филанел Логистик следи актуални новини и тестове и надпревари между гигантите в автомобилното прозиводство.

Тазгодишното издание на Arctic Van Test се оказа историческо. За първи път в историята на надпреварата, която се организира от екип на финландското списание Auto Tekniikka ja Kuljetus, три вана от една категория събират равен брой точки. Ford Transit, Mercedes-Benz Vito и Renault Trafic си поделиха първото място при малките, еднотонни, ванове. При големите ванове (с допустима максимална маса до 3,5 т) победата отиде при дебютанта в арктическото изпитание Fiat Ducato.

Претендентите

В Arctic Van Test 2015 взеха участие шест вана, разделени в две категории – малки (с товароносимост около 1 тон) и големи (с допустимо общо тегло до 3,5 тон). Всички те бяха „обути“ със зимни гуми Nokian Hakkapeliita с шипове, а нивото на оборудване беше стандартно за Финландия. В първата категория имаше двама дебютанти – Vito и Trafic, докато във втората – новото Ducato се изправи срещу Transit и Movano, които не за първи път участват в арктическото предизвикателство.

Категория 1 – Малки ванове

✔ Ford Transit Custom Van 310 2.2TDCi L1H1 (125 к.с.)
✔ Mercedes-Benz Vito CDI-3,05/32K medium long A2 (111 к.с.у)
✔ Renault Trafic dCi TwinTurbo L2H1 (120 к.с.)

Категория 2 – Големи ванове (3,5 т)

✔ FIAT Ducato 3,5 t 2.3 Multijet LH2 (155 к.с.)
✔ Ford Transit 350 2.2TDCi L3H3 RWD (тества се L3H2) (155 к.с.)
✔ Opel Movano 2.3 CDTI BiTurbo L3H2 (136 к.с.)

Събитието

29-ото издание на Арктическия тест за ванове протече по обичайния си ред, както в последните години. В първия ден автомобилите бяха докарани в разположеното на север от Хелзинки градче Мантсаала. В първата тестова група Ford Transit Custom и Renault Trafic бяха предоставени от местните вносители, докато Mercedes-Benz Vito със задвижване на предните колела бе преотстъпен за теста от клиент, така че на практика този ван вече изпълняваше своето предназначение във Финландия. При големите ванове Ford Transit 350 и Opel Movano бяха доставени от вносителите, докато Fiat Ducato пристигна за теста директно от фабриката в Италия.

Измервания

На следващия етап автомобилите бяха облепени с логата на спонсорите на теста: Neste Oil, Nokian Tyres и Calix, заредени с гориво и натоварени. В този вид на вановете бяха направени всички технически проверки, като особено внимание бе обърнато на детайлните измервания на габаритите, оборудването и функционалността на багажните отделения. С техническата помощ на специалистите от Vianor гумите бяха напомпани според заложените от производителя предписания. Лекотоварните автомобили бяха оборудвани с автоматичната многофункционална система DriveCo, която впоследствие записа и предостави за анализ всички данни от поведението на вановете в теста.

В кръг и назад

Първият полеви тест бе движение в кръг, след което бе изпробвано движението на задна скорост, като на полигона в безопасна обстановка бе пресъздадена доставка до товарен шлюз в тясна улица. Придвижването назад далеч не е само маневриране наляво и надясно – до голяма степен правилното управление и успешното установяване на точното място зависят от видимостта. Всеки един от големите ванове имаше странични огледала, снабдени с обособени широкоъгълни части. Ванът на Ford е с най-голям широкообхватен участък, но той е за сметка на основните огледала, които бяха по-малки в сравнение с тези на конкурентите му. Огледалата на Transit дават възможност за прецизно преодоляване на препятствия на заден ход и предоставят чудесен поглед върху положението на гумите. Fiat Ducato е с по-малки широкоъгълни огледала, но водачът има възможност да подобри видимостта чрез електронното им управление. Именно заради добрата работа на системата за контрол и настройка на огледалата Ducato даде най-добри показатели в движението на заден ход. Огледала на Opel Movano дават приличен поглед въпреки неголямата площ на широкоъгълните участъци, но основната причина за трудното маневриране назад се крие до голяма степен в колесната база на вана от 4,3 м. При малките ванове Renault Trafic получи най-много точки за обратно виждане, но разликата между него и Ford Transit е минимална. Страничните огледала на Trafic осигуряват видимост в три посоки, а широкоъгълното огледало също получи доста похвали. Най-малко точки в този тест получи Mercedes-Benz Vito, тъй като огледалата са с размери, по-подходящи за пътнически, а не за лекотоварен автомобил.

Градска среда

Шофирането в градски условия тази година се проведе в най-големия град в Северна Финландия – Оулу. Шестима опитни водачи изминаха тестовата отсечка от 25 км, за да изпитат управлението и характерните особености на всеки един от вановете в обичайната им работна среда. Тук от най-голямо значение са достъпността до вана, респективно кабината му, въртящият момент, работата на трансмисията, нивото на сцепление и видимостта към останалите участници в движението на пътя.

Съревнованието тук бе изключително оспорвано, особено при малките ванове. Ford и Mercedes-Benz са с най-добри показатели в достъпността към кабината – германският автомобил е първенец при фронталната и страничната видимост. Renault е с най-високи оценки при движението назад заради големите си огледала. Високо бе оценено и наличието на просторни ниши за съхраняването на документи във формат А4. Доброто поведение на турбодвигателя с два компресора, както и въртящият момент на Trafic получиха добри отзиви от тестовите шофьори. Измерванията пък показаха, че ванът на Mercedes-Benz е с най-ниски нива на шум в кабината.

Възможността за движение и преминаване от единия в другия край на кабината е еднакво добра при всеки един от големите ванове. Най-добра позиция за водача, както и видимост има Ford Transit. Opel блесна с множеството ниши за съхранение на документи А4 и удобство при боравене с контролните уреди. Новият битурбо двигател на Movano е причината, поради която Opel получи най-много точки в градски условия за представянето на мотора, предавките и сцеплението с настилката. Нивото на шум е най-ниско в кабината на Ford.

Поименно

Ford Transit се оказа универсално добър за всеки тип шофиране. Автомобилът върви гладко на пътя, работи добре в града, а прегледността на огледалата му беше високо оценена от тестовите водачи. Багажното отделение се оказа по-слабо оценено от това на конкурентите, а е необходимо и малко повече време за свикване с „бутонната джунгла“ на приборния панел. Дългите сервизни интервали е една от силните страни на Ford.

Победител в града е Mercedes-Benz Vito, като отчасти това се дължи на най-лесния достъп до кабината от участниците в теста. От друга страна, огледалата на Vito са ахилесовата му пета и причинява някои неудобства в града. Окачването на германския ван бе оценено най-високо по време на извънградското шофиране. Положителни са и отзивите от задвижването на предните колела. Недостатъци са недостатъчната отзивчивост на двигателя при ниски обороти и по-тясната кабина.

Най-добър в логистиката е Renault Trafic. Модерното оборудване позволява да прикрепите телефона си или компютъра на различни места в кабината, а освен това има множество ниши за документи или други дребни неща. Ванът изненадва с малки детайли, които сякаш изскачат отвсякъде. Възможностите за промени на багажното отделение са перфектни, а товарното пространство при свалена седалка на пасажера дава възможност за транспорт на предмети, дълги до 4 м. Двигателят е гъвкав и ефективен, а управляемостта е добра. Недостатъците включват недостатъчно добрата шумоизолация в кабината и смяната на скоростите.

С победа при големите ванове ознаменува пристигането си във Финландия Fiat Ducato. Моделът има богато минало, но не то, а новите технологии му донесоха успеха. Освен това се предлага в стотици различни версии. Ducato получи положителни оценки за икономичността си и отличното ускорение. Огледалата са добри, в кабината има много място за дребни предмети, а освен това и предоставя добра възможност да бъде превърнат в малък офис. Интервалът между сервизните обслужвания също е приемливо добър. Минусите, които успяха да открият участвалите в теста, са лошата панорама на предното стъкло, семплият инструментален панел и малкото пространство за коленете в кабината, особено когато зад волана седне по-висок човек. Fiat обаче се завърна подобаващо на Арктическия тест, който недвусмислено показа, че Ducato ще е основното оръжие на италианската компания при лекотоварните автомобили.

Надежден инструмент е Ford Transit. Той се предлага с предно, задно и задвижване 4х4, като възможностите по отношение на размерите и формите също са много. Предимствата на вана включват значителното товарно пространство и голямата странична врата. Управлението му е добро – справя се безпроблемно на хлъзгав път и при зимни условия, огледалата осигуряват чудесен взор. Сред плюсовете на Transit са отопляемото предно стъкло, което е стандартно оборудване за вановете, продаващи се във Финландия, и дългите междусервизни интервали. Минус е споменатата вече „джунгла“ от бутони, която може да стресне неподготвения за подобно предизвикателство водач, както и височината за товарене предвид задното задвижване на вана. Широката и практична сервизна мрежа е друга от силните страни на Ford.

Явно заради френския си роднина Opel Movano притежава изключителна функционалност и е идеален за мобилен офис. В кабината му има достатъчно място за компютри и други офис пособия. Movano получи много похвали за новия си двигател, който работи безпроблемно. Климатичната инсталация е опростена и с нея се борави лесно, а останалите основни характеристики на вана са добре познати. Въпреки това Movano предлага предостатъчно възможности за персонализиране. Критики понесе шофьорската седалка заради прекалено изправеното положение при управление, както и по-кратките интервали за сервизно обслужване в сравнение с конкурентите.

Битката на най-добрите

Резултатите от Arctic Van Test 2015 в категорията на еднотонните ванове са озадачаващи. За първи път в историята на арктическото изпитание за ванове, откакто то се провежда – от 1987 г., тримата участници в един клас събират равен брой точки. Това показва посоката на техническо развитие на вановете и най-малкото, че участвалите в теста лекотоварни автомобили отговарят на най-високите изисквания за качество.

Fiat направи пробив в класа на големите ванове. Там битката бе не по-малко оспорвана, но новото Ducato спечели, макар и само с точка в повече от Ford Transit 350. Opel също събра добър точков актив, като разликата от победителя в теста е много малка.

Най-големите разлики възникват, когато се съпоставят предоставяните услуги от всяка една от марките – най-добро комплексно обслужване, лизингови и гаранционни условия, поддръжка... За клиента най-важна е крайната цена, която плаща за всеки конкретен автомобил за работа. Цените на горивата също играят ключова роля, но общата сума се формира и от застраховките, цените на резервните части, времето, прекарано в сервиз, а стойностите на услугите в различните страни варират, в някои случаи – значително.

Резултатите от Arctic Test 2015 показват, че днес не е трудно да се избере добър ван. В контекста на този тест обаче не е възможно да се оценят възможностите за обслужване на дилърските мрежи на участвалите тази година ванове в ледено предизвикателство.

Хейки ЛАУРЕЛ, сп. Auto Tekniikka ja Kuljetus (Финландия)
Filanel Logistik се доверява на достаоверна информация от kamioni.bg

©©Всички права запазени 2015. Филанел Логистик - фирма за международен транспорт и логистика
Адрес за обратна връзка за статията