• Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Вход
  Вход форма за вход

Вдигат дневната винетка за камиони, тримесечната за леки коли е 54 лв.

Публикувано от на в категория Новини
Вдигат дневната винетка за камиони, тримесечната за леки коли е 54 лв.

Еднодневният винетен стикер за тежкотоварни камиони над 3.5 тона става 23 лв. или 12 евро. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата, които са внесени от регионалния министър.

Промяната е аргументирана с редакции в евродиректива 1999/62/ЕО за таксите за тежкотоварни автомобили, съгласно които дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства и възлиза на 12 евро.

От регионалното министерство изчисляват увеличаване на приходите с близо 2.8 млн. лв. Анализът показва, че средно годишно над 1 300 000 шофьори на автомобили над 3.5 тона купуват дневни винетни стикери. Очаква се също около 37 хил. леки автомобили, или близо 7% от водачите, да си купуват тримесечни винетки. Повече приходи означава и подобряване на инфраструктурата, мотивират се вносителите на промените.

b2ap3_thumbnail_grupajen-transport-prevozi-vinetka.jpg

В предложението за промени се посочва, че:

Предвижданите промени следва да бъдат реализирани във възможно най-кратки срокове, а именно в рамките на 2017 г. Това е единственият начин да се осигури еднакво дневно таксуване на пътните превозни средства над 3,5 тона през цялата календарна 2018 г., което ще даде възможност за предвидимо финансиране в сектора. Във връзка с това е необходимо организиране на отпечатването и разпространението на достатъчни количества дневни винетни стикери за нуждите на крайните потребители.

За да бъдат спазени тези изисквания от МРРБ предлагат съкратен срок за обществено обсъждане на предложението от 14 дни.

Годишните винетки ще имат срок на действие от датата на купуването им, а не както досега - за календарна година.

Във връзка с цената на тримесечната винетка за леки автомобили, от регионалното министерство се позовават на анализ на Института за икономически изследвания при БАН (ИИкИ - БАН), в който е посочено, че цената трябва да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната като се спазва пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Така се стигнало до стойност на тримесечната винетка от 54 лв. или 28 евро.

Цените на останалите винетки за леки автомобили се запазват - 97 лева за годишна винетка, 30 лева за месечна, 15 лева за седмична.

©2018 Всички права запазени - Filanel Logistik - Международен транспорт, логистика и групажни превози.
Адрес за обратна връзка за статията

Имате ли нужда от допълнителна информация? Не се безпокойте да ни потърсите!